Doc.gr
Posted: Thursday, 26 September 2013
Πως να βελτιώσετε αισθητικά το χαμόγελο σας
Σήμερα είναι δυνατό να αλλάξετε ριζικά το χαμόγελό σας και να το κάνετε όπως πάντα ονειρευόσαστε. 

Όλα ξεκινούν με μια συζήτηση με τον οδοντίατρο σας και πιθανόν κι άλλους εξειδικευμένους οδοντιάτρους. Σήμερα οι οδοντίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα συνδυασμό οδοντιατρικών μεθόδων και τεχνικών για να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν και να κάνουν το χαμόγελό σας πιο ελκυστικό. Επιπλέον αυτές οι βελτιωμένες οδοντιατρικές διαδικασίες δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή, δε διακρίνονται εύκολα, χρειάζονται λιγότερο χρόνο και είναι πιο προσιτές οικονομικά από όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε. 

Ενώ σήμερα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και την ομορφιά σε σχέση με το παρελθόν, είναι σημαντικό να μπορούμε να φτιάχνουμε τα δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουμε την επιθυμητή αισθητική καθώς και τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Τα «στραβά και πυκνά» - συνωστισμένα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και πιθανόν στην απώλεια των δοντιών αυτών. Το κακό δάγκωμα μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσκολία στην ομιλία και τη μάσηση και να προκαλέσει μη φυσιολογική αποτριβή των οδοντικών επιφανειών και τελικά σε προβλήματα με τα οστά, τους συνδέσμους του σαγονιού και τα ούλα. 
Επίσης, η διόρθωση κι η αισθητική βελτίωση του χαμόγελου μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Ένα ελκυστικό χαμόγελο αποτελεί προσόν και μια σημαντική μορφή επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα όμορφα χαμόγελα μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στα άτομα-βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και να τα βοηθήσει να ζουν καλύτερα και με μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. 


Συνδυασμός τεχνικών


Σήμερα ο γενικός σας οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός μπορούν να διορθώσουν τα δόντια που εμφανίζουν δυσχρωμία, δεν είναι ευθυγραμμισμένα, έχουν περιστραφεί, εμφανίζουν κενά, είναι κοντά ή ψηλά, εμφανίζουν αποτριβή-ακόμη και αυτά που «λείπουν»-με διαδικασίες που εφαρμόζονται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες και τεχνικές. Για παράδειγμα, τα δόντια μπορούν να αδρανοποιηθούν ελαφρά για να δεχθούν όψεις-λεπτά φύλλα από κεραμικό υλικό που συγκολλούνται με τα δόντια. Αυτές οι όψεις μπορούν να μοιάζουν με τα φυσικά σας δόντια, χωρίς να εμφανίζουν ατέλειες. 
Τα δόντια μπορούν να αναδιαμορφωθούν μεταβάλλοντας το περίγραμμα της αδαμαντίνης, που αποτελεί το εξωτερικό στρώμα της οδοντικής δομής. Τα κενά μεταξύ των δοντιών μπορούν να κλείσουν ή τα δόντια που είναι σπασμένα, με ρωγμές ή χρωματισμένα μπορούν να διορθωθούν με συγκολλητικές τεχνικές, μια διαδικασία όπου μια ρητίνη στο χρώμα της αδαμαντίνης τοποθετείται επάνω στο δόντι και μορφοποιείται αναλόγως. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει πώς τα δόντια που έχουν γίνει πιο σκούρα με την ηλικία μπορούν να λευκανθούν με ασφάλεια. Οι κοιλότητες μπορούν να γεμίσουν με πολυμερή υλικά φυσικά στην όψη, ένα μίγμα ακρυλικής ρητίνης(πλαστικού) και με βάση υαλούχα συστατικά για να δημιουργηθεί μια έμφραξη στο χρώμα του δοντιού. Είναι πλέον γνωστό ότι το χαμόγελο ενός ατόμου αλλάζει με την πάροδο της ηλικίας. Τα ούλα τείνουν να υποχωρούν και τα χείλη γίνονται λεπτό και επιμηκύνονται αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χαμογελούν οι άνθρωποι στις διάφορες ηλικίες. 
Οι οδοντίατροι σήμερα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν πιο νεανικά χαμόγελα με λογική διαμόρφωση του περιγράμματος των μαλακών ιστών γύρω από τα δόντια. Οι ορθοδοντικοί μπορούν επίσης να μετακινήσουν τα δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις φυσικές αλλαγές της ηλικίας όταν σχεδιάζουν το πιο αισθητικό χαμόγελο για κάθε άτομο. 

Επιπρόσθετα, η ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Στην πράξη, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την πραγματοποίηση ορθοδοντικής θεραπείας, γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία σε σχέση με το παρελθόν-και διατηρούν τα φυσικά τους δόντια. Τα σημερινά ορθοδοντικά σιδεράκια είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Τα άγκιστρα-τμήματα των συρμάτων που προσαρμόζονται σε κάθε δόντι-είναι επίσης μικρότερα και μπορούν να προσκολληθούν στην οπίσθια επιφάνεια του δοντιού. Τα σύρματα μπορούν επίσης να είναι διαφανή ή στο χρώμα του δοντιού. Αλλά μάλλον το πιο ελκυστικό στοιχείο της σύγχρονης ορθοδοντικής θεραπείας είναι πως τα σύρματα είναι πιο άνετα επειδή τα νεότερα υλικά εφαρμόζουν μια συνεχή, ήπια δύναμη που μετακινεί τα δόντια ευκολότερα και συνήθως χρειάζονται λιγότερες ρυθμίσεις-με συνέπεια να είναι μικρότερος και ο χρόνος των συνεδριών στο οδοντιατρείο. Οι ασθενείς που δεν θέλουν να τοποθετηθούν στο στόμα τους τα συνήθη ορθοδοντικά σύρματα και ενδιαφέρονται για συντομότερο χρόνο θεραπείας μπορούν να ρωτήσουν τον ορθοδοντικό τους για την «μερική» ορθοδοντική θεραπεία περιορισμένου χρόνου.

Πρόκειται συνήθως για συνδυασμό ορθοδοντικής θεραπείας και επανορθωτικής φροντίδας, όπως οι στεφάνες και οι όψεις. 
Η Ορθοδοντική αποτελεί μια ειδικότητα της Οδοντιατρικής που είναι επίσημα γνωστή ως Ορθοδοντική και Οδοντοπροσωπική Ορθοπαιδική. Ο σκοπός της είναι να διορθώνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης με σύρματα, διορθωτικές διαδικασίες και άλλες «συσκευές-μηχανήματα» για να ευθυγραμμίσει τα δόντια και να διορθώσει την θέση των γνάθων. Ο γενικός σας οδοντίατροςμπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ορθοδοντικό της περιοχής σας

Συζητείστε με τον οδοντίατρό σας


Μπορεί να είστε ο ιδανικός υποψήφιος για να αποκτήσετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσαστε. 
Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας αν: 
  • Κρύβετε το χαμόγελό σας και δεν αφήνετε τους άλλους να βλέπουν τα δόντια και τα ούλα σας.
  • Ανησυχείτε πως τα δόντια σας θα είναι χειρότερα με την πάροδο των χρόνων.
  • Αποφεύγετε την θεραπεία λόγω του αναμενόμενου κόστους ή των ενοχλήσεων.

Μερικές από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες οδοντιατρικές συνεδρίες. Κάποιες ολοκληρώνονται μέσα σε μία ή σε δύο οδοντιατρικές συνεδρίες. 
Η πρώτη επίσκεψη θα αφορά τη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες βελτίωσης του χαμόγελου και έτσι θα απαντηθούν πολλές από τις απορίες σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας δείξει φωτογραφίες παλαιότερων ασθενών πριν και μετά την θεραπεία τους οποίους είχε αναλάβει. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να διαθέτει software με εικόνες σε υπολογιστή ή κέρινα, ψεύτικα δόντια που μπορούν να τοποθετηθούν προσωρινά στο στόμα σας για να σας δείξει πώς θα είναι το νέο σας χαμόγελο. 
Είναι σημαντικό να συζητάτε για το κόστος των διαφόρων θεραπειών με τον οδοντίατρό σας. Πολλοί οδοντίατροι προσφέρουν οικονομικά προγράμματα και μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε την οδοντιατρική σας ασφάλιση αποτελεσματικά. 


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: